Bedrijvenwegwijzer
Bedrijven
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z
Gemeente Westerwolde

Westerwolde is een Nederlandse gemeente, gevormd op 1 januari 2018. De gemeente ontstond uit de voormalige gemeenten Bellingwedde en Vlagtwedde. De gemeente telt 26.701 inwoners op 31 januari 2022 (bron: CBS). De gemeentehuizen van deze voormalige gemeenten in Sellingen en Wedde doen beide dienst als gemeentehuis van de huidige gemeente.

Bezienswaardigheden

In het dorp Wedde ligt het Huis te Wedde of de Wedderborg, een kasteeltje dat oorspronkelijk dateert uit de veertiende eeuw. Vanuit het kasteel werd de heerlijkheid Westerwolde bestuurd. In 1619 verwierf de stad Groningen Westerwolde. Het kasteel werd toen de zetel van de drost die namens de stad het gebied bestuurde.

Het dorpje Oudeschans is tijdens de Tachtigjarige Oorlog gebouwd door Willem Lodewijk van Nassau. Oorspronkelijk lag het aan zee. Na de inpoldering van de Dollard werd het strategisch minder belangrijk en werd de functie overgenomen door Nieuweschans. In de jaren 80 van de twintigste eeuw is de schans gereconstrueerd.

In Bellingwolde is het Museum de Oude Wolden dat aandacht schenkt aan kunst, streek en geschiedenis. Het museum heeft ook een collectie werken van de magisch realist Lodewijk Bruckman en van de Groninger kunstkring De Ploeg.

Informatie
BurgemeesterDhr. Jaap Velema
AdresHoofdweg 2, 9698AE WEDDE
Postbus0,
Telefoon0597-537100
E-mailgemeente@westerwolde.nl
Websitewww.westerwolde.nl
Inwoners26
Oppervlakte110 km2
Gemeenten
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z
 
© 2022 Bedrijvenwegwijzer.nl    Alle rechten voorbehouden.