Bedrijvenwegwijzer
Bedrijven
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z
Gemeente De Ronde Venen

Inhoud

De Ronde Venen is een gemeente in het noordwesten van de Nederlandse provincie Utrecht. De gemeente telt 42.639 inwoners en heeft een oppervlakte van 116,98 km² (waarvan 16,21 km² water). Mijdrecht is de grootste plaats en tevens hoofdplaats van de gemeente.

Geschiedenis

Het gebied De Ronde Venen is ontstaan door de turfwinning en inpoldering. Rond het gebied liggen de rivieren de Kromme Mijdrecht, de Amstel, de Waver, de Winkel, de Angstel en de Aa. Deze wateren maken een bijna gesloten, ronde vorm, waarbinnen het gebied werd ingepolderd (en verkaveld).

In 1989 werd een gemeente De Ronde Venen gevormd door samenvoeging van de voormalige gemeenten Mijdrecht, Vinkeveen en Waverveen en Wilnis. De huidige gemeente De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen.

Geografie

De Ronde Venen bestaat hoofdzakelijk uit ingepolderd veengebied. In het oosten van de gemeente bevinden zich de Vinkeveense Plassen. De plassen en het Botshol vormen een fysieke scheiding tussen Abcoude en Baambruugge enerzijds en het eigenlijke gebied van de Ronde Venen anderzijds. Er loopt echter wel een weg door de Vinkeveense plaasen, de Baambrugse Zuwe. Centraal in de gemeente, tussen de oude dorpskernen van Mijdrecht, Vinkeveen en Wilnis, bevindt zich de diepgelegen polder Groot-Mijdrecht (6 meter beneden NAP).

Stedenband

Abcoude, een van de kernen binnen de gemeente, was verzusterd met de Belgische gemeente Lennik wegens oude banden met de adellijke heersers van het Kasteel van Gaasbeek aldaar. Nadat Abcoude was opgegaan in de gemeente De Ronde Venen werd eind 2011 besloten de zusterband, met bijbehorende tradities, te stoppen in het kader van bezuinigingen. Zij houdt echter de zusterband met het Tsjechische Kolín, waar geen directe aanleiding of verklaring voor is, wel in stand.

Informatie
BurgemeesterDhr. Maarten Divendal
AdresCroonstadtlaan 111, 3641AL MIJDRECHT
Postbus250, 3640AG MIJDRECHT
Telefoon0297-291616
E-mailinfo@derondevenen.nl
Websitewww.derondevenen.nl
Inwoners42600
Oppervlakte117 km2
Gemeenten
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z
 
© 2024 Bedrijvenwegwijzer.nl    Alle rechten voorbehouden.